ba logo

Tentoonstelling van 8 juni t/m 20 juli 2024  (meer informatie)


met werk van Eva Marit Edwardsen (sieraden) en Gerard Dekker (grafiek en tekeningen).

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 8 juni om 16:00 uur.
U bent van harte welkom  (klik hier voor de uitnodiging [pdf])

De galerie is van 25 mei t/m 7 juni gesloten.

 

Eva Marit EdwardsenGerard Dekker

Logo beeld & Aambeeld

Gerard Dekker en Eva Marit Edwardsen

Het werk van Gerard Dekker verdient bijzondere aandacht. Op het eerste gezicht lijkt het of hier sprake is van een serie abstracte tekeningen. Verstilde, lyrische beelden met veel verschillende kleuraccenten en raadselachtige titels, zoals “Zwei Möglichkeiten den Schatten zu begraben” of “Wer kann sich schon an alles erinnern?”. Maar het zijn niet alleen maar tekeningen. Bij nader inzien is er vaak sprake van grafiek, met een oplage. Een kleine oplage weliswaar, maar toch werkt Gerard Dekker met series. Hij gebruikt bij één en hetzelfde werk verschillende technieken, zoals lithografie en zeefdruk. Lithografie is bij uitstek geschikt om krijt- en potloodlijnen vast te leggen en te reproduceren en zeefdruk is geëigend voor vlakken. Iedere kleur heeft een eigen drukgang en elk blad gaat vele malen door zijn handen.
Gerard Dekker kreeg zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht, trok naar Groningen, waar hij onder meer van 1986-1991 de internationale tentoonstelling Noordkunst organiseerde, verbleef een aantal jaren in Berlijn en woont en werkt nu in Oldehove (Groningen). Zijn werk was al eerder met regelmaat bij Beeld & Aambeeld te zien.

Dit laatste geldt ook voor Eva Marit Edwardsen. Ook zij is geen onbekende voor de Enschedese galerie. Geboren en getogen in Noorwegen is design altijd belangrijk voor haar geweest, vooral de strakke lijnen die terug te vinden zijn in de Scandinavische architectuur. De laatste tijd, na verschillende reizen naar Japan, raakte ze ook daar geïnteresseerd in de architectuur en de tuinen van de vele Japanse heiligdommen en tempels. Het ritme van de stenen en de strakke architectuur in de tuinen geven spanning, patronen en vooral beweeglijkheid aan haar nieuwe serie sieraden, verenigd onder de naam “My Japanese garden”. Edwardsen past daarbij vaak een oude Aziatische techniek toe, de Keumboo-techniek. Waarbij 24-karaats goud wordt verenigd met zilver door alleen warmte en mechanische druk te gebruiken. Ze heeft daarvoor verschillende workshops gevolgd in Zwitserland en Groot-Brittannië om haar vaardigheden daarin te verbeteren.

Opening De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op zaterdag 8 juni om 16:00 uur.
Beide kunstenaars zijn daarbij aanwezig en er is bijzondere muziek: André Kerver, klarinet en Bert van der Veen, piano.