ba logo

Tentoonstelling van 10 oktober t/m 19 november 2021    meer informatie

In het kader van de Fotomanifestatie '21 Enschede presenteert de galerie werk van Gerco de Ruijter.
Het volledige programma van deze manifestatie Colors of Life
is te vinden op de webstite van de Fotogalerie Objektief.
De opening in de galerie is op zondag 10 oktober om 13:30 uur.


Gerco de Ruijter
.

Logo beeld & Aambeeld

Grid Corrections

In november 2013 werd het 25 jarig jubileum van Fotogalerie Objektief gevierd met exposities van zes bekende fotografen. De belangstelling was toen zo groot dat besloten werd om tweejaarlijks exposities van gerenommeerde fotografen te organiseren in samenwerking met verschillende kunstinstellingen in de stad. Zo zijn er dit jaar behalve bij Objektief ook fototentoonstellingen bij Boekhandel Broekhuis, Rijksmuseum Twenthe, Concordia, Het Arendsmanhuis en galerie Beeld & Aambeeld. Het centrale thema van deze editie is ‘Colors of Life’ en Gerco de Ruijter heeft voor zijn tentoonstelling “Grid Corrections” de wanden van galerie Beeld & Aambeeld tot zijn beschikking.

Sinds de tweede helft van de jaren tachtig onderzoekt kunstenaar-fotograaf Gerco de Ruijter het landschap. Door zijn camera te bevestigen aan vliegers, ballonnen en hengels brengt hij de wereld in beeld vanuit standpunten die afwijken van ons gebruikelijke perspectief. In De Ruijters raadselachtige en haast abstracte landschappen concurreert de menselijke maat met de natuur en gaat herkenning samen met vervreemding. In zijn fotografie krijgt het traditionele landschapsbeeld een nieuwe dimensie. Sinds 2012 gebruikt De Ruijter tevens satellietbeelden van Google Earth in zijn werk. Het resultaat hiervan is o.a. te zien in zijn nieuwste fotoserie en film Grid Corrections.
Grid Corrections bestaat uit satellietbeelden van de Verenigde Staten. Tegen het einde van de achttiende eeuw besloot de Amerikaanse regering het gekoloniseerde land systematisch te verdelen in vierkanten van exact één mijl (1,6 km) bij één mijl. Dit Public Land Survey System, ook wel het Jefferson Grid genoemd naar toenmalig president Thomas Jefferson (1743-1826), groeide uit tot een kadastraal netwerk zonder weerga.
Wie door de Verenigde Staten reist, vindt nog altijd voornamelijk kaarsrechte wegen. Omdat de aarde rond is, moest het geometrische Jefferson Grid, eigenlijk bedoeld voor een plat oppervlak, elke vierentwintig mijl worden gecorrigeerd.
Met behulp van Google Earth spoorde Gerco de Ruijter duizenden van deze correcties op: ondergesneeuwd of uitgedroogd, in steden en woestijnen. De dynamische reeks foto’s vormt een netwerk waarin vorm en beeld met elkaar een dialoog aangaan.

Opening De tentoonstelling bij galerie Beeld & Aambeeld wordt geopend op zondag 10 oktober om 13:30 als tweede onderdeel van een openingenestafette, die start om 13:00 uur in Fotogalerie Objektief en eindigt om 17:00 uur in het Arendsmanhuis.