ba logo

Tentoonstelling van 7 september t/m 10 oktober 2019 meer informatie

Wij nodigen u van harte uit voor een bezoek aan onze bijzondere jubileumtentoonstelling
met sieraden uit de nieuwe collectie van Karel Betman
en met een selectie uit de kunstverzameling van Martha Haveman en Karel Betman.
De opening is op zaterdag 7 september 2019 om 16:00 uur.


Karel Betman

sieraden
 

uit de kunstverzameling Haveman-Betman

Logo beeld & Aambeeld

Karel Betman, nieuwe sieraden en objecten
& De collectie Haveman – Betman, een selectie

Tegenwoordig schieten in Enschede de nieuwe winkeltjes en restaurantjes als paddenstoelen uit de grond. Dat is natuurlijk een goed teken, maar gelukkig zijn er ook nog “klassiekers” in het Enschedese winkelaanbod. Zoals galerie Beeld & Aambeeld. In 1979 begonnen Martha Haveman en Karel Betman een groot avontuur. Ze openden voor het eerst hun galerie - toen nog aan de Walstraat nummer 33 - en hadden alle vertrouwen in het bestaansrecht ervan. Dat is nu dus 40 jaar geleden en, hoewel na het overlijden van Martha de omstandigheden wezenlijk veranderd zijn, is Karel nog iedere dag blij en dankbaar dat ze dat toen samen gedaan hebben en dat het bestaansrecht is gebleken tot op de dag van vandaag. Hij is er nog steeds van overtuigd dat er in een stad vaste en vertrouwde plekken horen te zijn waar je fysiek kunst kunt (laten) zien en ook kunt kopen. Zowel in het belang van kunstenaars als van kunstliefhebbers.

Ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van zijn galerie presenteert Karel Betman een nieuwe collectie sieraden en objecten in de jubileumtentoonstelling “40 jaar galerie Beeld & Aambeeld”. Men herkent zijn sieraden ogenblikkelijk. Het werk vertoont een duidelijk en helder karakter. Hij zoekt naar verbindingen, naar evenwicht en spanningen en werkt bij voorkeur met verschillende metalen, in combinatie met elkaar. De contrasten tussen goud en roestvrij staal, de kleuren van zilver, rood-, geel-, en witgoud verlevendigen zijn pure opvatting. Strakke lijnen en kleine details wisselen elkaar af. De vertrouwde vormentaal wordt gecombineerd met kleurige vlakken uit perspex of geanodiseerd aluminium met een subtiel gevoel voor humor. Een onmiskenbare ‘Betman’ ontstaat uit het vakmanschap, het materiaal en de fantasie die al 40 jaar het typische karakter bepaalt.

De tentoonstelling omvat verder een bijzondere selectie uit de privécollectie Haveman-Betman, want in al die jaren hebben Martha Haveman en Karel Betman samen een interessante kunst- en sieradenverzameling opgebouwd. Een almaar groeiende verzameling die ontstaan is uit liefde voor de kunst, maar vooral ook voor de kunstenaars, want met velen van hen is na een intensieve samenwerking door de jaren heen een warmhartige vriendschap ontstaan. Met als gevolg een boeiende internationale kunstcollectie, die nu gezien mag worden.

Opening zaterdag 7 september 2019 om 16:00 uur door Carin Reinders, directeur CODA Apeldoorn.