ba logo

Tentoonstelling van 24 februari t/m 27 maart 2019   meer informatie

Wij nodigen u van harte uit voor een bezoek aan onze eerste tentoonstelling in het nieuwe jaar
met werk van Maike Eilers en Judith Bloedjes.
De opening is op zondag 24 februari 2019 om 16:00 uur.


Maike Eilers

schilderijen
Judith Bloedjes

sieraden

Logo beeld & Aambeeld

ROJO – NEGRO, joyas

ROJO – NEGRO, joyas is een tentoonstelling van hedendaagse Argentijnse sieraden, geheel of grotendeels uitgevoerd in rood en/of zwart. De kleur als een beperkende voorwaarde heeft de 21 deelnemende sieraadkunstenaars gestimuleerd en ervoor gezorgd dat hun inspiratie en vakmanschap is aangescherpt.

In de tweede helft van de vorige eeuw ontstond in Frankrijk de literaire beweging Oulipo: Ouvroir de littérature potentielle ("Werkplaats voor potentiële literatuur"). Het was een los verband van Franstalige schrijvers en wiskundigen, en had als doel literaire werken te maken die aan bepaalde voorwaarden of beperkingen onderhevig zijn: littérature sous contraintes. Het kon daarbij gaan om beperkingen inzake het gebruik van letters, woorden, klanken of stijlen. Deze beperkingen waren niet alleen bedoeld als woord- en taalspelletjes, maar ook om de inspiratie en het vakmanschap van de auteurs te prikkelen. Het “Opperlans” was de Nederlandse tegenhanger. De tentoonstelling “ROJO – NEGRO, joyas” is gebaseerd op hetzelfde principe.

Luis Acosta is één van de deelnemers en tevens curator van deze tentoonstelling. Hij daagde 20 van zijn Argentijnse collega’s uit om met twee voorgeschreven kleuren sieraden te ontwerpen en te spelen met glans, textuur, structuur, reflectie en vorm. De kleur als een beperking, zoals een beperking van de Oulipo’s, dwingt de maker om de mogelijkheden van het materiaal opnieuw te verkennen en laat de kijker zien welke verrassende verschillen en overeenkomsten zo’n beperking teweegbrengt.

De tentoonstelling reist een jaar door Europa, is eerder te zien geweest in Sevilla, Madrid en Neuchâtel en zal in het nieuwe jaar nog verder reizen naar Barcelona en Düsseldorf.

Met recent werk van Adriana Gatti, Bárbara Paz, Belén Aike Caputo, Camila Fernández Polo, Carolina Bernachea, Cecilia Mortola, Gabriela Horvat, Irene Palomar, Luis Acosta, Luz Arias, Mai Solorzano, María Carelli, Mercedes Castro Corbat, Norma Rinaudo, Patricia Alvarez, Patricia Trigub, Paula Botto Fiora, Paula Pizani, Simón Sorondo, Valentina Mander en Valeria Dowding.

Opening zondag 25 november 16:00 uur door de heer Ramiro Alfonso Hidalgo,
Cultureel Attaché van de Argentijnse Ambassade.

Muziek: Tangodans in rood en zwart.

 

 

 

 

 

Logo beeld & Aambeeld

MAIKE EILERS & JUDITH BLOEDJES

Maike Eilers behaalde in 2015 haar bachelor of Fine Art aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Enschede (Aki). Haar werk bleef daarbij niet onopgemerkt want nog in hetzelfde jaar werd ze gevraagd voor verschillende groepstentoonstellingen en nog geen jaar later was haar werk al bij galerie Beeld & Aambeeld te zien. Een primeur voor de galerie en voor haarzelf, want het was haar eerste solotentoonstelling. Met een nieuwe serie overtuigende schilderijen keert ze na drie jaar terug naar de Enschedese galerie en laat zien dat het de moeite waard is om haar werk te volgen. Hoewel ze zich nog steeds door de natuur laat inspireren en de kijker meeneemt naar haar eigen gecreëerde wereld, wordt het werk kleurrijker en abstracter. Gebaseerd op haar eigen indrukken van de natuur om haar heen schildert ze schaduwen, licht, spiegelingen en water zó, dat haar emoties zichtbaar worden. Door onscherpe en deels vervreemdende vormen en kleuren toe te voegen ontstaat een hoger abstractieniveau. Met als doel de toeschouwer (en de kunstenaar zelf) de mogelijkheid te bieden zich in het werk gezogen te voelen, daarbij te kunnen verzinken in gedachten en steeds nieuwe dingen te mogen ontdekken. Maike Eilers woont en werkt sinds kort in Keulen.

Judith Bloedjes is keramist én goudsmid tegelijk. Porselein en zilver: de unieke combinatie van twee prachtige ambachten resulteert in een collectie sieraden (en objecten) waaruit de liefde voor schoonheid, vorm, het ambacht en het materiaal valt af te lezen. Haar handgemaakte collectie sieraden, objecten en installaties worden al vele jaren geselecteerd voor presentaties in internationale galeries en Koninklijke paleizen en aangekocht door zowel privéverzamelaars als musea in binnen- en buitenland. Haar unieke objecten en sieraden hebben een monumentaal, industrieel uiterlijk maar bij nadere beschouwing een zachte, verfijnde uitstraling. Liefde voor schoonheid is de rode draad in haar werk. De schoonheid van het zilver en het fascinerende witte Limoges-porselein en de liefde voor puur vakmanschap, waarbij de draagbaarheid van het sieraad niet uit het oog wordt verloren.

Het werd voor galeriehouder Karel Betman de hoogste tijd om deze sieraden te laten zien aan het publiek van zijn galerie, of zoals Judith Bloedjes het op haar website zelf zegt: aan het publiek van “the world famous Beeld & Aambeeld”.

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 24 februari om 16:00 uur. De beide kunstenaars zullen hierbij aanwezig zijn.

Muziek: Bert van der Veen speelt op de vleugel.