ba logo

Tentoonstelling van 3 september t/m 5 oktober 2017   meer informatie

Wij nodigen u van harte uit voor een bezoek aan onze nieuwe tentoonstelling.
De opening is op zondag 3 september om 16.00 uur.


Jacquelien Sluis

Sieraden
Ineke van Harten

Olieverfschilderijen

Logo beeld & Aambeeld

INEKE VAN HARTEN & JACQUELIEN SLUIS

Geheel in haar traditie presenteert de Enschedese galerie Beeld & Aambeeld een tentoonstelling met zowel abstract werk aan de wand als hedendaagse sieraden in vitrines. Een tentoonstelling met werk van twee kunstenaars die nog niet eerder in de galerie hebben geëxposeerd.

De schilderijen van Ineke van Harten zijn onmiskenbaar abstract. Toch roepen ze associaties op. Vooral met landschappen waar vooral de stilte overheerst. Zelf noemt ze het “innerlijke landschappen”. Door de verstilde sfeer in de schilderijen raakt het werk aan poëzie. Van Harten werkt vaak aan een aantal doeken tegelijk. Eerst brengt ze een onderlaag aan waarover ze nieuwe lagen schildert. Met olieverf, want dat heeft de meeste diepgang. Dikke lagen, met kwasten en spatels, zonder vooropgezet plan. Ze krast in de verf en laat zich (ver)leiden door de ontstane tekens tot een volgende verflaag. Zo brengt ze de verf tot leven. Het mag duidelijk zijn dat ze, voordat ze aan een werk begint, nooit meer dan een vaag idee heeft over wat het moet gaan worden. Er zijn wel een paar constanten: hoewel ze de laatste tijd wat meer kleur gebruikt, is ze daar over het geheel spaarzaam mee – wit overheerst, grijzen en zwarten schijnen door – én omdat veel werken in een serie tot stand komen is er natuurlijk een grote samenhang. Galerie Beeld & Aambeeld brengt een mooi overzicht waarbij de kijker wordt uitgedaagd op zoek te gaan naar stilte, eenvoud, schoonheid en poëzie. Ineke van Harten is een kunstenaar om écht even bij stil te staan.

Vanaf 1980 ontwerpt Jacquelien Sluis sieraden en in 1989 deed ze staatsexamen voor goudsmid/edelsmid. Nog in hetzelfde jaar opende ze galerie Pluimage om in Groningen meer te kunnen laten zien van wat er in Nederland gebeurde op het gebied van hedendaagse sieraden. De eerste jaren organiseerde ze naast een vaste collectie een aantal exposities per jaar. Ze is al die jaren ook altijd zelf blijven ontwerpen en heeft haar werk steeds in Pluimage en daarbuiten tentoongesteld. De laatste paar jaar heeft ze haar eigen ontwikkeling in het vormgeven weer meer prioriteit gegeven. De materialen waarmee ze werkt kunnen erg verschillend zijn. In de jaren ‘80 waren dat minder gebruikelijke materialen, zoals stukken tuinslang. Sinds de oprichting van Pluimage is dat steeds meer goud en zilver geworden. De laatste jaren is ze echter opnieuw andere materialen, met name touw uit de klim- en zeilwereld, gaan verkennen. Een intensieve zoektocht naar geschikte stukken touw heeft uiteindelijk geleid tot een vrolijke collectie touwsieraden met zilveren elementen. Door ingebouwde magneten kunnen verschillende (hals)sieraden zelfs gekoppeld worden tot extravagante kleurrijke combinaties.

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 3 september om 16:00 uur. De beide kunstenaars geven een toelichting op hun werk. Muziek: Bert van der Veen.