ba logo

Tentoonstelling van 21 mei t/m 2 juli 2022    meer informatie

'Natuurlijk!'
met werk van
Henriëtte Tavenier

In plaats van een officiële opening houden wij open huis op zaterdag 21 mei tussen 13:00 en 17:00 uur.
Henriëtte Tavenier is dan aanwezig en er is muziek.
U bent van harte welkom (zie de uitnodiging).

 

Henriëtte Tavenier
.

Logo beeld & Aambeeld

Henriëtte Tavenier - 'Natuurlijk!'

Kenmerkend voor het werk van Henriëtte Tavenier is een abstracte benadering van thema’s uit de natuur. De kringloop en ‘eigen gang’ van de natuur fascineren en inspireren haar.
Zowel de ruimtelijkheid van een berglandlandschap als details van stenen, planten, en organische structuren kunnen aanleiding geven voor een beeldend werk. Sinds enige tijd maakt zij haar eigen verf. Deze ei-tempera vraagt een totaal andere manier van werken dan schilderen met olieverf waarmee zij voorheen werkte. In plaats van het vloeien van verdunde olieverf, vertraagt de ei-tempera het schilderproces. Maar het beheersen van een techniek is niet waar zij naar streeft. Liever maakt zij gebruik van tegengestelde verfprocessen, om op die manier ‘toeval’ én ‘ingrijpen’ in het beeldende proces beide een rol te geven. Het beperkt de invloed die je als kunstenaar hebt op het beeld. Loslaten maakt het schilderen spannend. Het doet het werk ademen. Deze organische werkwijze komt overeen met de thematiek dat in de natuur alles zijn eigen weg gaat.
Recent van datum (sinds 2021) zijn haar grafische litho's. Door de tekenachtige manier van werken op een steen, zijn deze kunstwerken directer, expressiever en figuratiever dan haar schilderwerken. Maar de thematiek blijft dezelfde: 'de kringloop en eigen gang van de natuur'.
In de tentoonstelling “Natuurlijk!” bij Galerie Beeld & Aambeeld komen al deze verschillende technieken en werkwijzen aan bod. Terugkijkend op meer dan 30 jaar kunstenaarschap blijkt haar thematiek heel constant te zijn. Maar er ontwikkelt zich sinds kort wel een veranderend perspectief. Door het tekenen en schilderen op de lithosteen lijkt de steen als een spiegel te werken. Het is niet de kunstenaar die de natuur beschouwt, maar de natuur die de mens beschouwt en vragen stelt.
Haar liefde voor – en opgaan in – de natuur wordt meer en meer overstemd door ongerustheid over die natuur. In vooral de lithotekeningen en -schilderingen krijgt natuur een stem en spreken de boom en het landschap ons toe in titels als: “Ga niet te ver…”, “Ongerept vergat ik nog…”, “Tree, tree, have you noticed me?” en “Tree melancholy”.

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdagmiddag 21 mei tussen 13:00 en 17:00 uur. Henriëtte Tavenier is dan vanzelfsprekend ook aanwezig en Hans Martin speelt op zijn gitaar.

De etalagevitrines zijn gevuld met Taveniers “Dummy’s”, zoals zij ze zelf noemt. Het zijn zeer persoonlijke, kleurrijke en intrigerende schetsboeken, boordevol met gedachten-in-beeld.

Henriëtte Tavenier is vorige maand in haar atelier geïnterviewd door de Hengelose beeldend kunstenaar Derya Zenginoglu.
Het interview is terug te zien via: https://youtu.be/5rzdInjivvw